3 Mayıs 2017 Çarşamba

St. Petersburg Tarihi -Leningrad, Neva-


Rusya'nın Moskova'dan sonra ikinci büyük kenti, en büyük limanı ve en önemli sanayi merkezidir. Avrupa kentlerinin en güzellerinden biri olan Leningrad, Finlandiya sınırının 160 km kadar güneyinde yer alır. Büyük bir bilim ve sanat merkezi olan kenti, 1703'te Rus Çarı I. Petro kurdu. Baltık Denizi ile Batı Avrupa arasındaki büyük ticaret yoluna yakın bir kent kurmak isteyen Petro. bunun için Neva Irmağı'nın Finlandiya Körfezi'ne döküldüğü yeri seçti. Kanallar açılarak bataklık alanlar kurutuldu, kollara ayrılarak denize dökülen Neva Irmağı üzerinde çok sayıda köprü, geniş alanlar ve caddeler yapıldı. Rus Çarlığı'nın başkenti 1712'de Moskova'dan buraya taşındı ve St. Petersburg adı verilen kent, iki yüzyıl süreyle Rus Çarlığı'nın başkenti olarak kaldı.
St. Petersburg hızla büyüyerek güzel ve görkemli bir kente dönüştü. Büyük alanların çevresinde ve geniş caddeler boyunca katedraller, saraylar ve başka büyük yapılar yapıldı. Kentin en geniş caddesi olan, 3 kilometreden fazla uzunluktaki Nevski Bulvarı boyunca saraylar, kiliseler, mağazalar, tiyatro ve kahveler vardır. Genellikle Neva'nın kollarından birine ya da kanallara bakan güzel görünümlü pek çok köprü, park ve bahçe kenti süsler. Köklü bir kültür geleneğini yaşatan Leningrad birçok ünlü Rus bestecisi, yazarı, tiyatro ve bale sanatçısının adıyla birlikte anılır. Kentin ünlü sanat müzesi Ermitaj, dünyanın en büyük sanat müzelerinden biridir. Kentte bulunan çok sayıdaki etkileyici tarihsel yapı arasında çok büyük ve görkemli bir yapı olan Kışlık Saray, günümüzde müze olarak kullanılan PetroPavel Kalesi ve Donanma Binası sayılabilir.
Leningrad büyük bir sanayi merkezidir.
Başta makine yapım sanayisi olmak üzere, gemi yapımı, kimya, basım ve çeşitli tüketim malları sanayileri gelişmiştir. Sanayi için gerekli olan elektrik enerjisi hidroelektrik ve nükleer santrallardan elde edilir. Kente Estonya, Ukrayna ve Kafkaslar'dan doğal gaz, kuzeydeki Vorkuta'dan da kömür gelir. Leningrad, ülkenin Baltık Denizi'ndeki ana limanıdır. Ama Neva Irmağı kışın dört ya da beş ay boyunca donar ve zaman zaman buzlarla kaplanan limanda buzkıranlarla gemilere yol açılır. Leningrad'ı Volga Irmağı'na ve Beyaz Deniz'e bağlayan kanallarda römorkörlerin çektiği mavnalarla taşımacılık yapılır. Kent önemli bir demiryolu kavşağıdır. Moskova, Helsinki, Varşova ve Kiev yönlerinden gelen demiryolları Leningrad'da birleşir. Ana tren istasyonları metroyla birbirine bağlanmıştır. 1914'te Almanya ile savaşa girilince kentin adı St. Petersburg'dan {burg Almanca kale anlamına gelir) Rusça olması için Petrograd'a çevrildi. Ekim Devrimi'nden sonra Mart 1918'de başkent yeniden Moskova oldu ve iç savaş yıllarında Petrograd'ın nüfusu azaldı. 1924'te Lenin ölünce kente Leningrad adı verildi.
II. Dünya Savaşı başladığı sırada Leningrad 3 milyon nüfuslu büyük bir sanayi merkeziydi. Alman saldırısının ilk hedeflerinden biri olan Leningrad, 8 Eylül 1941'den 27 Ocak 1944'e kadar Alman kuşatması altında kaldı. Yüz binlerce ölü ve büyük bir yıkım pahasına Alman saldırısına karşı koyan Leningrad'a Lenin nişanı verildi ve SSCB'nin "kahraman kenti" ilan edildi.
Nüfus 4.661.219 (2002 sayımı)
1991'de Leningrad'ın adı Saint Petersburg olarak değiştirildi. Aşağıda birkaç fotoğrafı bulunmaktadır.
         





Kaynak:1-cilt:11

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder